Akhisarspor, Süper Lig’i yakından takip eden futbolseverlerin akıllarında güzel izlenimler bırakan bir kulüp! 2012 ila 2019 yılları arasında Süper Lig’de mücadele eden yeşil siyahlı takım, bilhassa Türkiye Kupası macerası ile hafızalara kazındı. O dönemi yakından hatırlayanların bildiği üzere Akhisarspor, 2017 – 2018 sezonunda finalde Fenerbahçe’yi yenerek Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü. Bunun yanı sıra, 2018 – 2019 sezonu başında Süper Kupa finalinde Galatasaray’ı penaltı vuruşları ile elemeyi başardı. Ege Bölgesi’nin en değerli kulüplerinden birisi olarak dikkat çeken Akhisarspor hakkında detaylı bilgi almak adına yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Akhisarspor Renkleri ve Amblemi
Akhisarspor’un varlığı çok eskilere dayanıyor. 1920’li yıllardan itibaren küçük ama bir hayli sevimli olan Akhisar ilçesinde futbola ilgi duyulduğunu söylemek mümkün! 1970’li yıllara gelindiğinde işler profesyonel bir hal aldı. O dönem Akhisar’da Güneşspor, Gençlikspor ve Doğanspor olmak üzere üç farklı kulüp vardı. Söz konusu üç kulübün birbirinden bağımsız bir şekilde varlıklarını sürdürmeleri, ilçedeki futbolseverleri rahatsız ediyordu. Bu üç takım, 8 Nisan 1970 tarihinde Akhisarspor ismi altında birleşti. Mimar Yılmaz Ataburut, kulübün kurucu başkanı oldu. Akhisarspor’un ilk yönetim kurulunda Yahya Şahin, Refik Demirel, Veli Erkmen, Ahmet Cevdet Sıdal, Mustafa Kahramanlıoğlu, Halil Boduroğlu ve Nail Prese vardı.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Akhisarspor 1970 yılında kuruldu. Yeşil siyahlı kulüp, 1984 yılına kadar amatör liglerde mücadele etti. 1984 yılında kurulan üçüncü lige dahil olan Akhisarspor, on sezon boyunca söz konusu platformda yer aldı. Fakat, 1993 – 1994 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’e düştü. 1995 – 1996 sezonunda yeniden üçüncü ligde maçlara çıkmaya başlayan Akhisarspor, 2007 – 2008 sezonuna kadar bu platformda yer aldı. Söz konusu sezonu ikinci sırada tamamlayan yeşil siyahlı takım, ertesi yıl 2.Lig’de mücadele etti.
2010 – 2011 sezonu ile beraber 1.Lig’de maçlara çıkmaya başlayan Akhisarspor, asıl sıçramasını Hamza Hamzaoğlu döneminde yaptı. 2011 – 2012 sezonunda 1.Lig’de şampiyon olan Akhisarspor için büyük gün gelip çatmıştı. 2012 – 2013 sezonu ile beraber Süper Lig’de yer almaya başlayan yeşil siyahlı takım, küçük ilçenin fırsat verildiğinde büyük işler yapabileceğinin belki de en büyük göstergesiydi. Akhisarspor renkleri, daha önce de ifade ettiğimiz gibi yeşil ve siyah olarak bilinir. Kulübün her sezon üç farklı forma kullandığı bilinir. İç saha forması çizgilidir. Dış sahada yeşilin ağırlıkta olduğu bir forma kullanılır. Buna ek olarak, kulübün üçüncü formasına beyaz renklerin hakimiyeti söz konusudur.
Akhisarspor Stadyumu
Spor Toto Akhisar Stadyumu, uzun yıllardan bu yana Akhisarspor’un iç saha maçlarına ev sahipliği yapar. Bu stadyumun temeli 2014 yılının Mart ayında atılmıştır. 2018 yılının Ocak ayında açılan stadyumun maliyeti 78 milyon Türk Lirası olarak bilinir. Akhisar sınırları içerisindeki Reşatbey Mahallesi’nde yer alan Spor Toto Akhisar Stadyumu, 12 bin 139 kişilik kapasitesi ile göz doldurur. Ege Bölgesi’nin en iyi stadyumları arasında yer alır. Boyutları 105×68 metre olmakla beraber zemini hibrit çimdir.
Spor Toto Akhisar Stadyumu, 28 Ocak 2018 tarihinde oynanan Akhisarspor – Antalyaspor maçı ile açıldı. Bu maçı on bine yakın biletli seyirci izledi. Antalyaspor, dönemin tanınmış oyuncularından birisi olan Emre Güral’ın 21’inci dakikada attığı gol ile 1-0 öne geçti. Bu gol, Spor Toto Akhisar Stadyumu’nda atılan ilk gol oldu. Akhisarspor, 90+1’inci dakikada Yevhen Seleznyov ile beraberlik golünü buldu. Akhisarspor’un kendi stadyumundaki ilk golünü Yevhen Seleznyov kaydetmiş oldu. Maçın 90 dakikası, 1-1’lik beraberlik ile sona erdi.
Akhisarspor, 31 Ocak 2018 tarihinde Türkiye Kupası’nda Kayserispor ile karşı karşıya geldi. Bu maça da Spor Toto Akhisar Stadyumu ev sahipliği yaptı. Yeşil siyahlı takım, Eray Ataseven’in attığı golle maçtan 1-0’lık galibiyet ile ayrıldı. Söz konusu galibiyet, Akhisarspor’un yeni stadyumunda almış olduğu ilk galibiyet oldu.
Akhisarspor’un Süper Lig Macerası
Akhisarspor tarihçesi içerisinde kendisine yer bulan önemli detayların başında tahmin edebileceğiniz üzere Akhisarspor Süper Lig macerası geliyor. Yeşil siyahlı takım, 2012 ila 2019 yılları arasında Süper Lig’de mücadele etti. Yeşil siyahlı takım, Süper Lig’deki ilk sezonunu toplamış olduğu 42 puanla 14’üncü sırada tamamladı. Bir sonraki sezon ise onuncu sırayı elde etti. Akhisarspor yönetim, 2010 – 2011 sezonundan bu yana takımın başında Hamza Hamzaoğlu ile yolları ayırdı. Takımın başına Roberto Carlos getirildi. 2014 – 2015 sezonunda 12’inci sırayı elde eden Ege temsilcisi, 2015 – 2016 sezonuna Cihat Arslan ile başladı.
Akhisarspor, 2015 – 2016 sezonunu toplamış olduğu 46 puanla sekizinci sırada bitirdi. Akhisarspor taraftar grupları, takımın aldığı sonuçtan bir hayli mutluydular. Fakat, yeşil siyahlı takım, 2016 – 2017 sezonunda daha iyisini yaptı. Sezonu yedinci sırada bitirdi. Gözler, 2017 – 2018 sezonuna çevrilmişti. O sezonu 11’inci sırada bitiren Akhisarspor için herhangi bir sorun yok gibi duruyordu. Takımın 2017 – 2018 sezonunda Türkiye Kupası’nı müzesine götürmesi de son derece önemli bir detaydı. 2018 – 2019 sezonuna Süper Kupa zaferi ile başlayan yeşil siyahlı takım, Süper Lig’de ciddi bir hayal kırıklığına uğradı. Sezonu toplamış olduğu 27 puanla 18’inci sırada bitirdi. Bu durum, kulübün yedi sezonluk Süper Lig macerasını sona erdirdi. Akhisarspor başarıları, göze hoş gelen futbolu ve sempatik taraftar kitlesi ile Süper Lig’e damgasını vurdu.
Akhisarspor’un Unutulmaz Anları
Akhisarspor’un unutulmaz anları denildiği zaman akla ilk olarak 10 Mayıs 2018 tarihinde oynanan Türkiye Kupası final maçı geliyor. Cüneyt Çakır’ın yönettiği maça Diyarbakır Stadyumu ev sahipliği yaptı. Akhisarspor, güçlü rakibini 3-2 mağlup etti. Yeşil siyahlı takımın gollerini Miguel Lopes, Abdoul Wahid Sissoko ve Helder Barbosa kaydetti. Fenerbahçe’nin golleri ise Fernandao ve Josef de Souza’dan geldi.
Tarihler 5 Ağustos 2018’i gösteriyordu. Bir önceki sezonun Türkiye Kupası şampiyonu Akhisarspor ile Süper Lig şampiyonu Galatasaray, Süper Kupa finalinde karşı karşıya geldi. Medaş Konya Büyükşehir Stadyumu’nda oynanan maçı Cüneyt Çakır yönetti. Maçın normal süresi 1-1 bitti. Uzatma dakikalarında gol yoktu. Gözler penaltı vuruşlarına çevrildi. Akhisarspor, beş penaltıyı da gole çevirdi. Galatasaray, ilk dört penaltı vuruşunu da gole çevirdi. Beşinci penaltı için topun başına geçen Bafetimbi Gomis, penaltıyı kaçırdı. Akhisarspor, Galatasaray’ı penaltı vuruşları sonucunda eleyerek Süper Kupa’yı da müzesine götürmüş oldu.
Akhisarspor Taraftar Kültürü
Akhisarspor taraftar grupları ses getiren özelliklere sahiptir. 1977 yılından bu yana varlığını devam ettiren Akigolar’ın yanı sıra Hendek Tayfa ve bilhassa son yıllarda önemli sosyal sorumluluk projelerine imza atan Yeşil – Siyah taraftar derneği mevcuttur. Akhisarspor taraftar grupları, Turgutluspor ve Manisa FK ile rekabet halindedirler. Ayrıca, Somaspor ve Balıkesirspor ile de kardeşlik ilişkileri mevcuttur.
Akhisarspor Altyapı Sistemi
Akhisarspor altyapı sistemi, alt liglerde mücadele eden diğer kulüplere kıyasla oldukça iyidir. Kulübün çok uzun süreden bu yana dış transfer yapamıyor olması, altyapıya bağımlılığı ön plana çıkarmıştır. Manisa doğumlu gençlerin rağbet gösterdikleri altyapı seçmeleri sayesinde Akhisarspor’da forma giyecek isimler seçilmektedir. Kulübün futbol okulu mevcuttur. Farklı yaş kategorilerinde takımlar vardır.